![](/media/lib/102/n-diabel-tasmanski-0b8ef4b8422c29149d39a8279b6d596e.jpg)
Przeżywają nie najsilniejsi...
15 maja 2017, 12:00Australijscy i amerykańscy naukowcy zauważyli, że najbardziej zagrożone zakażeniem i zgonem z powodu raka pyska (ang. DFTD, devil facial tumour disease) są najsprawniejsze diabły tasmańskie.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![](/media/lib/404/n-szympanstermit-43a60cdb60e2cc0689c8ab5ec30b7eef.jpg)
Badania potwierdzają, że szympansy posiadają własne kultury
29 maja 2020, 11:52Od pewnego czasu wśród specjalistów kiełkuje idea „szympansiej etnografii”, czyli badań kulturoznawczych nad szympansami. Już sam pomysł, że inne zwierzęta niż ludzie mogą wytworzyć kulturę – czyli zbiór zachowań i norm społecznych różnych w różnych grupach – jest niezwykle kontrowersyjny. Tymczasem ukazały się kolejne badania, które potwierdzają, że istnieje kultura szympansów.
![](/media/lib/566/n-czerwonewino-e0e5b1d87d3851a6b397b40753674ca3.jpg)
Ból głowy po czerwonym winie? Przyczyną może być korzystny flawonol – kwercetyna
21 listopada 2023, 12:21Niektórzy ludzie doświadczają bólu głowy po wypiciu nawet niewielkich ilości czerwonego wina. Ból pojawia się zwykle od pół godziny do 3 godzin po uraczeniu się winem. Co interesujące, osoby te nie wykazują podobnych objawów po piciu innych alkoholi. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis uważają, że przyczyną jest obecny w winie naturalny flawonol, który u części ludzi zaburza metabolizm alkoholu i może prowadzić do bólu głowy.
Skąd się bierze zapach morza?
2 lutego 2007, 10:23Morze czy ocean kojarzą nam się z wypoczynkiem, piaskiem pod stopami, szumem fal i charakterystycznym zapachem. Do tej pory naukowcy nie wiedzieli, co jest jego źródłem. Okazało się, że za trudną do opisania woń wodorostów, soli i czegoś jeszcze odpowiadają wytwarzane przez bakterie gazy. Biorą one m.in. udział w formowaniu się chmur, które naprowadzają zwierzęta na ślad pożywienia.
![Wnętrze nanorurki](/media/lib/28/1211362062_222573-6281a52c160d4ca159de739148acddc4.jpeg)
Nanorurki niczym azbest
21 maja 2008, 09:19W ostatnich latach wielokrotnie pojawiały się doniesienia o nowych odkryciach w dziedzinie nanotechnologii. Jedną z najważniejszych gałęzi tej dziedziny jest rozwój wiedzy o węglowych nanorurkach - strukturach o kształcie walca, których ścianki są tworzone przez pojedyncze warstwy atomów węgla. Początkowo jednak w ślad za burzliwym narastaniem optymizmu związanego z ich potencjalnym zastosowaniem nie poszły badania związane z bezpieczeństwem ich stosowania. Tymczasem okazuje się, że niektóre formy nanorurek mogą zachowywać się jak azbest i uszkadzać nasz układ oddechowy, a nawet powodować nowotwór zwany międzybłoniakiem opłucnej.
![](/media/lib/44/gwiazdy-0367de9f2f054c78a9c2ec622a80e9a6.jpg)
Setki milionów układów planetarnych
8 stycznia 2010, 11:44Astronomowie z Ohio State University obliczyli, jaki odsetek systemów słonecznych jest podobnych do naszego. Ich zdaniem około 15% gwiazd ma podobny układ planetarny do tego, w którym żyjemy.
![](/media/lib/77/trzesienie-f8319c4770edac5166487bcca23f486f.jpg)
Co nam wróży nagromadzenie trzęsień ziemi?
19 kwietnia 2011, 12:35Sejsmolodzy spierają się, czy obserwowana w ostatnich latach zwiększona liczba silnych trzęsień ziemi to pewne zaburzenie statystyczne czy też kryje się z nimi coś więcej. Od roku 1900 zanotowano tylko 7 trzęsień, których siła wynosiła co najmniej 8,8 stopni. Aż trzy z nich przydarzyły się w ciągu ostatnich 6 latach.
![](/media/lib/127/n-gwiazdy-48cf3d61d91fa528798d645b78a06406.jpg)
Nowy pomysł na wszechświat
20 sierpnia 2012, 12:32Naukowcy z University of Melbourne i RMIT University (Royal Melbourne Institute of Technology) proponują, by początku wszechświata nie upatrywać w Wielkim Wybuchu, ale w procesie podobnym do zamarzania wody.
![](/media/lib/135/n-sniadanie-f10912228411bbfc8c11a2f2c4c10bc6.jpg)
Globalne ocieplenie zuboży ludzkość?
6 listopada 2013, 10:12IPCC prognozuje, że jeśli nie powstrzymamy globalnego ocieplenia, to problemy z dostępem do żywności i wody rozszerzą się na znaczną część globu. Zarys raportu dotyczącego społecznych aspektów zmian klimatycznych upublicznił na swoim blogu Andrew Montford, który sceptycznie podchodzi do teorii globalnego ocieplenia.